Η γλώσσα Python σε βάθος ...

 

Νίκος Μ. Χατζηγιαννάκης

 Νίκος Χατζηγιαννάκης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Η/Υ, MSc Computer Science

 

 

Το περιβάλλον της Python


Η Python είναι ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open source), η διαχείριση και η διανομή του οποίου γίνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Python Software Foundation. Ο κώδικας της γλώσσας διανέμεται με την άδεια Python Software Foundation License η οποία είναι συμβατή με τη γενική δημόσια άδεια χρήσης GPL.

Η διαδικασία εγκατάστασης της Python στα Windows είναι απλή και ολοκληρώνεται σε μερικά βήματα. Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτείτε τον ιστότοπο της Python στη διεύθυνση www.python.org και από εκεί να κατεβάσετε και να εκτελέσετε το πακέτο εγκατάστασης της πιο πρόσφατης έκδοσης της γλώσσας.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγκατάστασης, μπορούμε να την επαληθεύσουμε ανοίγοντας ένα παράθυρο γραμμής εντολών και πληκτρολογώντας python -V.

Εφόσον η Python έχει εγκατασταθεί σωστά, θα εμφανιστεί η έκδοσή της (π.χ. 3.11.2). Επίσης, αν πληκτρολογήσετε απλώς Py θα εισέλθετε στο περιβάλλον του διερμηνευτή της γραμμής εντολών της Python, όπου μπορείτε να πληκτρολογείτε εντολές οι οποίες θα εκτελούνται άμεσα. Για έξοδο από το περιβάλλον του διερμηνευτή, πατήστε τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl+Z ή πληκτρολογήστε exit() και μετά πατήστε το Enter.

Με την εγκατάσταση της Python εγκαθίσταται και το ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης IDLE. Το IDLE είναι μια εφαρμογή με γραφικό περιβάλλον στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε διαδραστικά το κέλυφος (shell) της γλώσσας, καθώς και να γράφουμε και να εκτελούμε προγράμματα με το πρόγραμμα σύνταξης (editor).

Ο κώδικας που περιέχεται στο βιβλίο, έχει δοκιμαστεί στην έκδοση 3.11 της Python και στο περιβάλλον του IDLE.


Κατεβάστε την τελευταία έκδοση της Python καθώς και το ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης IDLE που την συνοδεύει.